Hästar

På Nybygget satsar vi på att ha snälla och välridna hästar som kan delta i allt roligt vi gör – från hoppning till barbackaridning och vår egen variant av Working Equitation. Vi har även några hästar som ger mer rutinerade ryttare en större utmaning. Vi lägger enorm vikt på att alla våra hästar ska vara snälla och trevliga att sköta om i stallet.

Akleja

2000

e. Juno Rory RC 56 u. Strössel

Connemara

C-ponny

En pigg och glad ponny som älskar att hoppa och bli ompysslad – särskilt att bli kliad på manken! Innan man lärt känna Akleja och hennes boxgranne Nova kan det vara svårt att se skillnad på dem eftersom de har nästan exakt samma färg och tecken.

baloo.jpg

Baloo II

1996

Okänd härstamning

Korsningsponny

D-ponny

En stor och rejäl D-ponny som gjorde sin första ridlägersommar 2014. En trygg och snäll ponny men med mycket egen vilja så det gäller att ibland visa vem som bestämmer.

chippen.jpg

Del Piero

”Chippen”

2000

e. Pueblo u. A Taste Of Honey

Svensk ridponny

C-ponny

En svart sagoponny! Det finns ingen som är så snäll som Chippen! Han är en väldigt trygg ponny som även de allra minsta kan känna sig säkra på. Då han var yngre tävlade han en del i hoppning.

macken.jpg

Mac’n Roo

”Macken”

2001

e. Rooar RC 86 u. Bris RC 523

Connemara

C-ponny

En mycket söt och snäll ponny som är väldigt rolig att rida. Skulle blivit en fantastisk tävlingsponny i både dressyr och hoppning om han varit lite modigare och vågat ta för sig lite mer. Nu är han istället en superfin ridlägerponny.

melker.jpg

Melker

2010

e. Talyllyn Abel RWC 7 (C) u. Ilanka

Korsningsponny

D-ponny

Melker är son till Anki som vi ägde tills hon gick i pension. Han gick sin första lägersommar sommaren 2014 och skötte sig över förväntan, och har efter dess blivit en storfavorit varje sommar. Har visat sig vara väldigt klok och hetsar inte upp sig i onödan. På dagarna mellan ridpassen brukar han ligga raklång i boxen och snarka så högt att man hör honom hela vägen ute på stallplanen.

nova.jpg

Nova

2005

e. Zack u. Grönvagns Candy

Korsning nordsvensk/halvblod/arab/welsh/new forest

C-ponny

Nova köptes när hon var sex månader för att vara sällskapshäst åt en dåvarande unghäst. Sommaren 2010 gjorde hon sin första lägersommar. Hon är väldigt rolig att rida, och är pigg och framåt. Hon hoppar fantastiskt och det gäller att ryttaren hänger med i hennes stora språng.

Bonnie Lassie

2010

Okänd härstamning

Irländsk Import

C-ponny

Bonnie kom till Nybygget hösten 2017 och har utvecklats med stormsteg sedan dess. Hon är en supersöt och snäll ponny som ger sina ryttare en rolig utmaning. Hon hoppar som en katt och kommer bli en riktigt fin hopponny med lite mer träning!

Nybyggets Gullspira

”Gullan”

2007

e. Okänd u. Cacharel

ca 155 cm

Gullan är dotter till vår gamla trotjänare Cacharel och föddes här på gården mitt i vintern. Hon ser lite ut som en sagohäst i sin långa man som hon mer än gärna vill att man kliar i. Detta visar hon genom att börja klia på en och då ska man klia tillbaka i mankammen. Gullan är enn fantastiskt snäll häst som älskar människor men har inte riktigt förstått att alla människor man möter inte vill ha en hästmule i ansiktet.

rosette.jpg

Roole

”Rosette”

2009

e. Rannik 747 E EST u. Elo

Öselponny

D-ponny

Rosette köptes våren 2013 och gjorde då också sin första lägersommar. Hon är en snäll och lättlärd ponny med lagom mycket motor som man alltid kan lita på i alla lägen – men hon är också en av våra mest matglada hästar!

Kyron

2006

e. Denilson 529 u. Kuriosa 3353

Gotlandsruss

B-ponny

Lille gule Kyron fick vi låna från Harbackens ridskola under en sommar, och senare under samma år fick vi köpa honom. Han är en av våra tryggaste ponnyer, men han är också en expert på att rymma från boxen och gillar då att traska runt och leta efter något att äta. Under vintrarna har han tävlat i hoppning med fina resultat.

White Russian

”Dennis”

2012

e. Denilson 529 u. Russ Edda 4494

Gotlandsruss

B-ponny

Dennis är Kyrons yngre halvbror. Han är en av våra snällaste ponnyer och om man bara visar honom vad man vill har han direkt lärt sig vad man förväntar sig av honom.

Banner

The Banners Choice

”Banner”

2009

Okänd härstamning

Irländsk import

D-ponny

Banner är en av våra lite känsligare hästar och är en rolig utmaning för vana ryttare. Banner är pigg och arbetsvillig och hoppar fint. Han älskar att få gå först under uteritter (och hem från hagen!) och är väldigt snäll att pyssla med i boxen.

Brusa

Björkhems Brusa

”Brusa”

2009

e. Alexander Lukas 183 u. Björkhems Tycka 3319

Fjording

C-ponny

Brusa är den enda av våra fjordingar som vi äger själva. Hon är väldigt pigg och framåt och är en väldigt populär lägerhäst. På ridskolan Stjärnholm som lånar Brusa under vintrarna kallas hon för ”Rusa” – vi säger ”Racer-tunnan”! Brusas bästa kompis är Mary och de står gärna och gosar nära varandra då de hämtas in från hagen på mornarna.

Drumheeran Marian

”Mary”

Okänd härstamning

Irländsk Import

ca 158 cm

Mary köptes innan ridlägersommaren 2018 och hon är en fantastisk lägerhäst för de lite mer rutinerade ryttarna. Mary är lika snäll som hon är stor men är lite känslig och vill ha en ryttare som inte överraskar henne för mycket. Marys stora talang i livet är att hitta på helt egna gångarter, särskilt då det är dags för galopp!

Hedenhös

2014

Tinkerkorsning

D-ponny

Hedenhös är en oerhört klok ung häst som tar sig an nya utmaningar med stort lugn. Han kommer bli en mycket bra ridlägerhäst efter att ha skolats in i verksamheten.

Hazy

Thorndale Hazy Boy

”Hazy”

2010

e. Monaghanstown Boy u. Thorndale Hazy Sparrow

Connemara

ca 155cm

Hazy är importerad från Irland och är en av våra snällaste hästar. Hazy är gårdens största skitgris – men han älskar att bli ompysslad och står gärna och myser med alla människor som kommer nära honom. Han är även väldigt trevlig och rolig att rida och vill att hans ryttare har en känslig hand.

Electra

Starrhult Electra

”Electra”

2007

e. Gräns Roeson RC 98 u. Lindens Enya RC 1344

Connemara

D-ponny

Electra kommer från granngården Starrhult och lånades som lägerhäst under sommaren 2017. Efter sommaren köptes hon för att gå som lägerhäst igen under 2018. Electra är en välriden och snäll ponny som är jättetrevlig både för stora och små ryttare, särskilt inom dressyren. Det bästa hon vet är att bli kliad i öronen!

Zven

2014

Quarterkorsning

D-ponny

Zven är en unghäst som just nu tränas för att kunna gå med i ridlägerverksamheten. Han är modig och snäll.

Gull-Fia

”Russin”

2008

Gotlandsruss

B-ponny

Russin har varit på Nybygget för utbildning under våren 2019 och kommer att delta i några ridläger under sommaren. Hon är pigg och känslig, samt väldigt snäll att pyssla om.

Mirakel

2009

Connemara

D-ponny

Mirakel är en väldigt snäll ponny som är välutbildad inom dressyr. Vi köpte henne under sommaren 2019, och hon hann arbeta på några av lägren innan sommarens slut, och hon har redan visat sig vara en populär lägerponny.

 

Vimka

2014

Öselponny

D-ponny

Vimka är vår nyaste ponny som är avlägsen släkting till vår Rosette. Vimka kom till Sverige bara några veckor innan vi köpte henne och hon utbildas nu för att gå med som lägerhäst under sommaren 2020. Hon är pigg och glad och gör alltid sitt bästa under ryttare.

 

Charmör

2007

Fjording

Ca 150cm

Charmör är en trevlig och stabil häst som vi lånar från granngården Harbacken på somrarna. Han är pigg och glad och älskar att hoppa men är också välutbildad och går jättefint i dressyr för de lite duktigare ryttarna.

Shakira

2008

Korsning Fjording/Tinker

Ca 150 cm

Precis som Charmör är Shakira inlånad från Harbacken. Shakira är en av de snällaste hästarna man kan tänka sig och är väldigt rolig att rida även för lite mer rutinerade ryttare.

Mr QT

”Qutte”

2010

Korsning Shettis/Tinker

B-ponny

Qutte är liksom Shakira och Charmör inlånad från Harbacken. Qutte är lika snäll som han är söt och har mängder av tjock man att fläta.

 

lynet.jpg

Slotts Lynet

2011

e. Feseth Lynet u. Stumne Vilja

Nordsvensk travare

ca 152 cm

Lynnet är Staffans egen Nordsvenska travare som han tränar för en framtida start på travbanan. Han är jättesnäll och tränar idag på tider runt 1,50 full väg. Under sommarlägrena får Lynnet ibland vara med på ridlektioner riden av någon av veckans lägerledare, vilket han tycker är superkul!